South Pole Station Displays Unique Architecture Design

The South Pole is an area that scientists have been studying for years. They want to gain a better understanding on the climate and how we as a human race play a factor into how it reacts. We want to see if there are any signs of damage and work on ways in which we can stop this damage. Recent findings have shown that we have indeed damaged the climate. These findings could of been found much earlier, but it has been very difficult for the scientists to continuously conduct their work.
Living and working in the South Pole means that there is going to be a large quantity of snow. This is why it was important to come up with an architectural design that could fight the climate. The National Science Foundation teamed with Amundsen-Scott to develop the new South Pole Station. It took the partnership nearly nine years to build the building, but it was very much worth every year of hard work and labor.

A unique design was created by the partnership. The American Amundsen-Scott South Pole Station allows scientists to spend more of their time studying the climate and less time worrying about fighting it. Amundsen-Scott designed a building that faces into the 15mph wind. The design allows it so that snow blows under and over the wing-shaped station. This will stop the snow from blowing up against it, saving the workers at the station a lot of valuable time.

Past decades have seen the worked have to us 16,000 gallons of fuel and over 1,500 man hours of snow clearing a year. This took away a lot of money and time that could of been used for projects. Research showed that the design is top notch. They used computer simulations to suggest that snow will slowly creep underneath the station. The snow will eventually reach the bottom of the building in 15 years. This is why the installed 50-ton hydraulic jacks on each column. The structure will have the ability to be raised an additional 24 feet. Basically, this ensures that the building will be around for another 30 years after the snow reaches the bottom in 15 years.

The nine years of building were well worth it. Time will no longer be wasted plowing and shoveling around the building as much. They will be able to use the money to gain a better understanding on the climate. This is incredibly important during a time that the research is greatly needed. Please view the image that has been attached. You will be able to see the structure and how it is raised onto large beams. A modern marvel if there ever was one.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *